
Wat is de impact van ESG (Environmental, Social & Governance), CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) en SBTi (Science Based Targets initiative) op onze sector. Daar geven we je op deze pagina een antwoord op.
Wat is er aan de hand?
2024: Beursgenoteerde bedrijven en organisaties die al vielen onder de oude NFRD-richtlijn
2025: Grote bedrijven die aan minimaal twee van de drie criteria voldoen:
250+ werknemers, €40 miljoen+ omzet, €20 miljoen+ balanstotaal.
2026: Kleine en middelgrote beursgenoteerde ondernemingen
(niet-beurgesnoteerde MKB valt nog niet onder CSRD. Wel zijn er plannen voor een lichtere rapportagestandaard.)
2028: Grote niet-EU bedrijven met significante activiteiten in de EU
Kortom: deze rapportageverplichting gaat iedereen raken.
Maar wat houden elk van deze drie onderwerpen nu precies in?
ESG: Duurzaamheid als strategisch thema
ESG staat voor Environmental, Social & Governance en vormt de basis voor duurzaam ondernemen. Hoewel ESG-rapportage voor veel mkb-bedrijven nog niet wettelijk verplicht is, verwachten steeds meer klanten, banken en investeerders inzicht in ESG-prestaties. Voor veel bedrijven betekent dit dat het belangrijk is om intern te bepalen welke ESG-thema’s relevant zijn, zoals energieverbruik, ketenverantwoordelijkheid en sociale impact. Het opstellen van een ESG-beleid en het verzamelen van relevante data kunnen bijdragen aan transparantie en vertrouwen bij stakeholders.
CSRD: Indirecte impact via klanten en keten
De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een Europese richtlijn die grote bedrijven verplicht om te rapporteren over hun duurzaamheidsbeleid en -prestaties. Hoewel jouw bedrijf mogelijk niet direct onder deze richtlijn valt, zullen klanten die wél rapportageplichtig zijn, informatie nodig hebben over de duurzaamheidsprestaties van hun leveranciers. Bedrijven die rapportageplichtig zijn zullen voorbereid moeten zijn op vragen over bijvoorbeeld CO₂-uitstoot, energieverbruik en sociale aspecten binnen de eigen organisatie en hun toeleveringsketen (Scope 3).
SBTi: Wetenschappelijk onderbouwde klimaatdoelen
Het Science Based Targets initiative (SBTi) helpt bedrijven bij het stellen van wetenschappelijk onderbouwde doelen voor het reduceren van broeikasgasemissies, in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs. Hoewel deelname aan SBTi vrijwillig is, kan het voor elk bedrijf een strategische keuze zijn om klimaatdoelen te formuleren en te communiceren. Dit kan niet alleen bijdragen aan het verminderen van de ecologische voetafdruk, maar ook aan het voldoen aan de verwachtingen van klanten en partners op het gebied van duurzaamheid.
Wat betekent dit concreet voor jou?
Ook als jouw organisatie (nog) niet rapportageplichtig is, krijg je met deze regelgeving te maken. Klanten of partners die wél onder de CSRD vallen, zullen informatie van hun leveranciers nodig hebben over onderwerpen zoals:
- CO₂-uitstoot (inclusief Scope 3 – indirecte uitstoot in de keten)
- Energieverbruik en materiaalgebruik
- Milieu-impact van producten
- Beleidskeuzes rond duurzaamheid, mensenrechten en circulariteit
Voor veel bedrijven voelt dit als een doolhof aan regels en verplichtingen. Onze boodschap: wacht niet af, maar bereid je voor.
Hoe helpt Forehand?
Forehand werkt samen met toonaangevende leveranciers, die op dit vlak al zeer ver zijn in hun informatievoorziening. Dat maakt het voor onze klanten makkelijker om:
- Inzicht te krijgen in de milieuprestaties van producten
- Te voldoen aan klantvragen of audits
- Vooruit te denken over je eigen rol in de keten
Lees hier meer over onze duurzaamheidsinspanningen.
Tot slot: dit is geen toekomstmuziek
De rapportageplicht wordt breed. En hoewel sommige regels pas later gelden, is de informatie die jij aanlevert aan klanten of toezichthouders nú al belangrijk. Leveranciers die transparant en voorbereid zijn, maken het verschil.
Wil je meer weten over dit onderwerp, wat het voor jou betekent of hoe wij je kunnen helpen? Neem gerust contact op: we denken graag met je mee!